Page 1 of 1

Syksyn yödyykit

Posted: 12.9.2015 22:23:47
by samekela
Morjesta!
Kesä vierähti ohi nopeasti ilman sukelluskalastusta. Nyt kun illat pimenee, ni huomaan, Että polte alkaa nousta. Taidan siis olla yö sukeltelija. Muistelen, että vuosi sitten tähän aikaan jengi sai jo siikoja. Onko kukaan nähnyt taimenta? Pistetään tän otsikon alle infoja, ni saa nostettua fiilistä.

Viime syksynä lampustani loppui akut ja jalat alko kamppailemaan, joten en pystyny tekemään kunnon maraton sukelluksia. Lamppu tilanne on nyt hallinnassa, mutta miten ennaltaehkäisyn krampit? Olen yrittänyt juoda vettä ennen sukellusta ja syön reissua ennen magnesiumia. Onko muita hyviä neuvoja??
Oma kausi starttaa viikon päästä espoossa, mikäli säät sallii.

Posted: 13.9.2015 9:54:36
by TuukkaG
Itellä oli tuo kramppailu yhdessä vaiheessa ihan kesälläkin ongelma. Jotkut vannoo magnesiumin tai puhtaan suolan nimeen mutta itellä lähti krampit niin sukeltamisessa ku salilla käynninkin yhteydessä ZMA nimisellä tuotteella missä on Sinkkiä, Magnesiumia ja B6 vitamiinia. Kyseistä tuotetta saa ostettua Fitnesstukun myymälstä tai niiden nettisivuilta.

Posted: 13.9.2015 10:45:39
by -Mikael-
Moi itsellä kanssa tuo kramppailu on ongelmana aina kevään ekoilla reissuilla. Oon huomannut, että itsellä kramppailu loppuu usein kun keho alkaa taas tottua puristaviin kamoihin ja kylmään veteen. Eli jos mahdollista kävisin säännöllisesti sukeltamassa ja sit tietty juuri vedenjuonti ja magnesiumin käyttö jelppii myös!

Jos krampit pääasiassa jaloissa niin miettisin ehkä ohuempien sukkien/isompien jalkataskujen käyttöä ja uidessa nilkkapainot pois. Mulla suurin kramppien aiheuttaja on noi talvisukat mitkä on aika kireet noihin räpylöihin. Itsellä krampit menee myös usein ohi kun venyttää lihasta kramppia vastaan ja odottelee hetken :)

Posted: 16.10.2015 5:08:59
by samekela
Noniin. Päivitellääs välillä.
Viimeyönä olin 2 kaverin kanssa espoon vesillä ja saimme mukavasti kalaa. Ensikertaa yödyykillä ollu kaveri ampu 45cm siian! Ite sain 45 ja 38cm siiat. Nyt on ollu niin pitkä tauko, ni oli alottelijatouhua.. hätäilin monta isoa siikaa ja arvioin yhen taimenen väärin. Katoin, että tossa on just mitallinen taimen ilman rasvaevää ja ammuin kalan. Oli pikkasen alamittanen :oops:
Hetkeä myöhemmin varman mittakalan, mutta taimen oli luonnonkala, joten jätin ampumatta. Siikaa lähdettiin ettimään ja taimenta tuli enemmän vastaan.

Käytiin myös tänä yönä ja nyt saaliina oli kampela, ahvenia ja lahna. Kaverit näki useita mitallisia taimenia ja joitain vähän pienempiä. Siikat oli jostain syystä vähän pienen olosia (n.30cm), ni ei ammuttu. Niitä nähtiin n. 8 kpl.
Oli mukava seurailla, ku törmäsin yhteen luonnontaimeneen ja istaritaimeneen, jotka oli metrin päässä toisista. Molemmat oli vajaa 50 cm ja ne ei pelänny yhtään. Lekotteli 50cm syvässä rakkolevän päässä. Kauniita kaloja!!!

Tällä reissulla oon hoksannu, että palautus ja urheilujuomat on tosi tärkeitä, ku kalastellaan monta yötä putkeen. Sukellan niin harvoin, että lihakset väsyy äkkiä ja sit seuraavana päivänä onki haastetta. Untaki pitäs saada, jotta paikat palautuu. Täytyyki mennä koisimaan, että ens yönä jaksaa taas hypätä veneeseen!

Posted: 17.10.2015 3:45:44
by samekela
Tass tuli sukellettua melkeen 3 tuntia 3 äijän voimin. Oltiin ulkomeren reunassa ja vesi oli kirkasta. Nähtiin yhteensä 20 siikaa, joista yksi oli 40cm ja muut 25-30 cm. Taimenia nähtiin 9 kpl ja kaikki alle 55cm.veden lämpö oli kaiun mukaan 12 astetta. Kuulin, että verkkomiehet oli saanu sisempää hyvin siikaa. Oisko isot siiat ja taimenetki hakeutunu kylmempiin rantoihin?

Viime syksynä, kun alotin lajia, ni näin siiat aina hiekkapohjasilla paikoilla. Nyt ne on tullu rakkolevevien luota. Oisko kutu vasta myöhemmin sitte? Hiekan päällä oli myös enemmän limakasveja ku vuos sitte

Posted: 29.10.2015 9:59:10
by Tuukka
Tervehdys vaan,

Eilen illalla meressä lilluessani tuli mieleen heittää yleiskysymys näistä pimeän ajan hommista nimenomaan merellä, että mikä on jengin käsitys parhaasta kellon ajasta? Nappaako aikainen lintu madon vai tarttuuko kainaloon paremmin saalista vasta pilkun jälkeen?

Itselle on muodostunut jotenkin sellainen tuntuma, että saanto paranee keskiyötä kohden eli alkuilta on merellä huonompi. Kirjanpitoni ei ole Tapsan tasolla.... Aamuöistä ei ole oikein kokemuksia.

Millaisia kokemusperäisiä tai kalan käyttäytymistieteellisiä näkemyksiä porukalla on?



Tuukka

E ole perusteita

Posted: 29.10.2015 14:56:25
by Maza
Mutta mitä myöhempään sen parempi. Jos pimee tulee kuudelta niin kello 23.00 on kallaa eniten. Vain oma kokemus. T Taavetti

Posted: 29.10.2015 20:45:26
by Kimi
Kunnon pimiä on paras. Se on nyt helppoa kevääseen verrattuna...

Go for it!

-Kimi

Posted: 29.10.2015 21:39:49
by -mikko-
Mä oon syksyllä käynnyt yödyykillä joko illalla kasin-ysin aikaan, tai aamulla pari tunti ennen auringon nousua, eli kuuden-seittemän aikaan..

Melko pian pimeän tultua kalat tuntuu olevan vielä säikkyjä tai muuten vaan liikenteessä. Esim. hauet on ollut kylmän veden aikaan aika säikkyjä alkuillasta ja samoin siiat sinkoilee sinne tänne kilareissaan. Ahvenet tuntuu relaavan aina heti kun tulee pimeetä. Aamulla kalat tuntuu olevan rauhallisempia.. Myöhään yöllä en ole käynnyt kuin keskikesällä ja silloin homma ainakin pelitti;)

Posted: 30.10.2015 11:08:23
by onnitus
Itselläkin jäänyt vähän sellainen perstuntuma että mitä myöhempään sen parempi.

Varsinkin lammissa joissa ahvenet ja hauet tulee matalaan syömään rapuja sitten kun ravut lähtee yöllä liikenteeseen tai noh hauet monesti makoilee jo siellä päivällä. Varsinkin kesällä show jatkuu läpi yön. Syksyllä jo ahvenet sisävesissä paljon passiivisempia.
Ainakin noissa lammissa syönti jatkuu kyllä koko yön jos vähänkään kuutamoa tai valoa tarjolla.
Monta kertaa vaikka liikkuukin aivan rauhallisesti ja hiljaa niin ui hauki vastaan, rauhallisesti kuitenkin ja sen kun sitten metsästää niin vatsasta löytyy takuu varmasti aivan tuoretta sulamatonta ruokaa, joskus jopa viimeisen hauen vatsasta löytynyt rapu on lähtenyt kotona haukea peratessa kävelemään keittiön pöydällä.
Monta kertaa on hauella myös kala vielä suussa klo 23-04 aikaan.

Siikaa ei tahdo lammista ja järvistä alku illasta löytyä mutta mukavasti jo 23 jälkeen alkaa tulla näkyville/rantaan ja "kesyyntyy".

Kalat tuntuu kyllä olevan rauhallisempia eikä niin säikkyjä kun pimeetä on ollut jo hetken aikaa.

Tän kauden ennätys hauen ammuin n.klo 1 aikaan yöllä (kesällä), oli juuri saanut noin kilosen hauen poikittain suuhun ja oli menossa takaisin syvälle sitä nielemään, lampun valo heijastui pienemmän hauen valkoisesta vatsasta jolloin arvasin että siinä täytyy olla isompi hauki kiinni kun keskellä oli pätkä "mustaa" Sukellus perään ja nopea mietintä oliko tässä eka hauki "tupla" mutta pieni kaveri oli aivan kunnossa vielä ja lähti omille teilleen kun isompi hauki vähän raotti suutaan. Toinen puoli hauesta syötiin seuraavana päivänä savustettuna ja lopusta tehtiin savukalapiirakkaa tai pikemminkin vaimo teki :)

Posted: 8.11.2015 10:11:33
by souli
Missä kalat luuraa? Kolme reissua viimeiseen kolmeen viikoon ja toinen toisensa jälkeen tyhjempiä merialueita kalasta.

Vaikuttaako vallitseva meriveden korkeus kalattomuuteen? Turhan lämmintäkin aikaa tosin vielä?

Hei...

Posted: 8.11.2015 21:29:04
by Maza
Ehdottomasti sitä mieltä, että kalat ulkona. Viikko sitten oli rannassa 5 astetta ja ulkona 9. Joten ennen kuin ulkomeri jäähtyy ei kaverit tuu rantaan. Olkaa kärsivällisiä. Kausi jatkuu varmasti vielä koko joulukuun.

T MÄ

Posted: 8.11.2015 23:14:51
by Sami.M
Juuri niin kuin Maza sano, ulkona, tänäänkin Hangossa 10 astetta!

Posted: 9.11.2015 15:04:30
by Jore
Viikko sitten oli Espoon suvisaariston eteläosissa tyhjää, ainoa havainto oli yks pieni 40-45cm mertsari, joka loikoili rakkolevässä kivien välissä