Suolaus konfliktia Vaasassa

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

User avatar
joonsa
Posts: 85
Joined: 4.3.2014 20:24:29
Location: EP

Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby joonsa » 11.8.2017 7:07:57

Moro,

Eilen sain puhelun Vaasasta kalastuschieffiltä. Kertoi että tänä vuonna suolaajien määrä lisääntynyt Raippaluodon alueella huomattavasti. Ilmeisesti kuitenkaan lupia ei ole viitsitty paljoakaan ostella.

Alueet jossa SM-kisat pidettiin ja käytännössä kaikki alueet Raippaluodon ympärillä ovat täynnä mökkejä, joten siellä myös seurataan tarkasti mitä porukkaa pyörii kalastamassa. Rekisterinumerot otetaan ylös ja todella herkästi soitellaan valvojille.

Ilmeisesti tässä lähiaikoina oli pieni konflikti tapahtunut suolaajien ja mökkiläisten kanssa. Kolme tyyppiä olivat kalastaneet n. 10m päässä mökkirannasta ja mökkiläinen(80v mummo tietenkin) oli käskenyt suolaajia poistumaan rannasta. Tähän oli vastattu haistattamalla vittua ja näyttämällä centteriä. Tämä nyt ei sinällään iso tapahtuma ole, MUTTA kuten tavallista niin mökkiläinen soitellut läpi kaikki tuttunsa ja ilmoittanut tapahtuneesta. Tuo kalastusaluehan on kahden pienen kylän alueella, eli ulkopuolisia ei muutenkaan hirveän hyvällä katsota. Tästä sitten lumipalloefektinä asiaa viety eteenpäin ja kokouksessa keskusteltu aiheesta, että mitä lupien yms. kanssa tehdään tulevaisuudessa.

Chieffi pahoitteli kovasti meidän puolesta, koska kisojen aikana ei ole ollut ongelmia ja pääasiallisesti toiminta ollut hyvää. Tässä kesän aikana nosteltu pyydyksiä ja perämoottoreita, niin ihan hyvillä fiiliksillä oltu. Lupia haettaessa siellä muutama vastustaja ollut jo entuudestaan ja mikäli asia nyt etenee niin voi olla ensi vuonna luvat kiven alla ja mikäli kieltävät suolaamisen kokonaan niin taitaapi olla poliisi asia sitten tulevaisuudessa mikäli tuonne kalaan lähtee. Tähän asti kuulemma on päästetty varoituksella porukkaa, koska tavallaan tulkinnanvarainen ollut tuo kalastuslaki.

Voi tuntua jollekin pieneltä asialta tällainen mummojen valittaminen, mutta chieffi kertoi varoittavan esimerkin metsästyksen puolelta. Kahden viime vuoden aikana mökkiläisten mukaan ammuskeltu liian lähellä mökkejä ja muutenkin tungettu pihaan yms. sorsastuksen aikana. Tästä seurauksena metsästysseuran ulkopuolisille myytävien päivälupien myöntämistä kiristettiin aivan helevetisti täksi kaudeksi. Aika väliä koska luvan saa ja kenelle myönnetään. Pilkkiöille tuli myös muutama vuosi sitten isoja kieltoalueita, koska siellä oli kännissä tietenkin poltettu mökkiläisten puut, jätetty kalaa rantoihin kasoittain ja roskattu todella paljon.

Lupa maksaa 5€/pv tai 20€/vuosi, niin tuo ei aivan älytön hinta ole ja luulisi tuon tonttien kunnioittamisen ja hyvien tapojen tulevan kaikille itsestäänselvyytenä. Lisätietoa löytyy varmasti KVG ja paikallisilta suolaajilta.

Tämä siis kaikille tiedoksi ja jakakaa tietoa eteenpäin ihan muitakin alueita ajatellen. Tällaisilla jutuilla kun tahtoo olla tapana mennä eteenpäin ja pilata kaikkien maineen ilman että edes porukka tietää mitä on tapahtunut.


-Joni

User avatar
Graybear
Posts: 55
Joined: 19.9.2014 1:39:57
Location: Pirkkala

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby Graybear » 11.8.2017 11:38:26

Hyvä kirjoitus ja aiheesta.

Suomessa on uutta ja myös nuorempaa sukupolvea jotka ovat tulleet lajin pariin. Tänä päivänä on jo todella helppo hankkia varusteet ja lähteä kalaan kokeilemaan. Uskoisin että väki joka kiertää kisoja ja on muutenkin yhdessä, tai ylipäätään lukee tätä foorumia, tietäisi miten pitäisi toimia. Itseäni huolettaa vielä enemmän se väki joka ei sen enempää ole missään yhteisessä sukelluskalastustoiminnassa tai sukelluskerhoissa mukana. Kuinka saada tietoa jaettua laajemmalti. Tuo mainitsemasi mökkiläisten haistattelu, kyllä viittaa täydelliseen piittaamattomuuteen säännöistä, eikä edes ymmärretä saati korjata tapahtunutta virhettä.

Meidän pitää vaan levittää sanomaa, sekä uusille kalastajille joita tavataan. Tiedustella vaivihkaa että onhan kaikki kunnossa. Myös kun tavataan kalaosuuskuntia tai järjestöjä siitä mikä on oikein ja mikä toiminta ei ole hyväksyttävää. Näin vältetään koko yhteisön mustamaalaaminen. Keskustelemalla on ongelmatilanteista/epätietoisuuksista ulkopuolisten kanssa tähän asti selvitty.

Toinen asia on kalastajien oma turvallisuus.. itse ainakin olen pyrkinyt jututtaa Pirkanmaalla tapaamiani kalastajia ja pyytämään niitä sukellusseuraamme harjoittelemaan taitoja lisää hallissa, ja kertonut lajiin liittyvistä riskeistä. Ei tarvita kuin yksikin onnettomuus, niin kyllä päivälehdet repii hyvät uutiset, samoin ne tekee laittomasta toiminnasta.

-Mika
-Mika K

User avatar
Maza
Posts: 3025
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby Maza » 11.8.2017 11:45:20

Kiitos , pitää mummoja kunnioittaaa saataNA. °°°°°

T MATTI

User avatar
antti
Posts: 139
Joined: 26.11.2004 12:32:08

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby antti » 11.8.2017 12:01:18

Terve!

Hyvä kun aiheesta kirjoitit!

Aina pitää luvat olla kunnossa kun kalaan mennään. Suurimmalle osalle mökkirannoissa olijoista on lajimme täysin tuntematon.
Joko mökkilaiturit kierretään kaukaa (min. 50m) tai sitten mennään rohkeesti juttusille. Mielummin jo ennen veteen menoa, mutta onnistuu vedestä käsinkin.

Itse olen käyttänyt tuota juttusille menoa useasti (kisoissakin) ja aina positiivinen vastaanotto, on samalla saanut kalapaikka vinkkejä ja luvan esim laiturin käyttöön yms..

Siinä samalla vähän räpylöiden ja harppuunan esittelyä varsinkin perheen pienimmille ja vielä kun painottaa nykyistä saaliskantaamme (Lahnat, Säynävät yms särkikalat) niin menee ihan hoitokalastusmeiningillä.

Hyvä jos lajin harrastajien määrä on kasvussa ja kuten Mika tuossa jo totesikin, niin koitetaan viedä sitä sanomaa ja käytöstapoja uusille harrastajille.

Antti
#57
Sukelluskalastusvaliokunnan pj

Joonas
Posts: 53
Joined: 31.8.2010 10:48:09

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby Joonas » 11.8.2017 16:01:57

Salakalastuksella päästy tänään Ylen etusivulle. https://yle.fi/uutiset/3-9768155
Herkästi nousee nykyään otsikoihin kalastus- ja metsästysrikkeillä.

User avatar
Leksa
Posts: 266
Joined: 11.4.2006 16:51:38
Location: Helsinki,Suami,Finland
Contact:

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby Leksa » 12.8.2017 12:26:35

Hyvä juttu!!
Ylimielisyydellä ja kunnioittamattomuudella ei saa mitään hyvää aikaan! Yleensä sillä saa toisen sotajalan vaan nousemaan heti! Ja kukaan kuka on mummojen kanssa ollut koskaan känä väleissä, niin ei ehdoin tahdoin sitä halua tehdä :) Mummot on pahoja vastuksia :) Mutta kyllä niistä selviää :)
Viisas ei tietenkään suolaus paikolla osoita minkäänlaista ylimielisyyttä, koska samaan paikkaan on aivan turha enään mennä! Fiksuus on valttia!
BEUCHAT
Champion du Monde
nro. 166 (alustava varaus)

User avatar
TuukkaG
Posts: 45
Joined: 3.7.2014 17:19:38
Location: Kangasala

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby TuukkaG » 13.8.2017 8:41:29

Mie otan tälläset uutiset vähän varovasti aina vastaan varsinkin kun aiheessa on vaan yhden osapuolen näkemys asiasta. On itelläkin näitä kohtaamisia ollu ja ikimuistosin on parin vuoden takaa tuosta Kaukajärveltä kun lähden siitä Liutun rannasta sukeltamaan niin olin maskia laittamassa päähän niin joku mummo alko höpistä jotain mitä en sitten kuullu. Takaraivossa oli sellanen pistävä tunne ettei näitä asioita kannata jättää roikkumaan vaan selvitetään tää ja otin vehkeet silleen pois et pystyin keskustelemaan asiasta. Mummolla oli selvästi sellanen mielikuva et alkaisin siinä uimarannalla harppuunastamaan ja selvitin erittäin tarkasti minne olen menossa, missä lataan pyssyn ja miten pidän huolen että varomattomia laukauksia ei tule ( pinnan seuraaminen ja varmistin jonka näytin harppuunastas ). Mummo näytti jo pikkasen vakkuuttuneemmalta mut sitten töksäytti et sinne minne olen menossa on nähny lapsia uivan ( tässä pitää tietää et siellä oli joo vyötäröön asti vettä, hiekkapohja mutta kyseinen alue on vesiheinikon varassa ) niin tuli melko selväksi se mummon asennoituminen asiaan. Kerroin alueesta ja toivotin hyvät päivän jatkot.

Tuossakin tarinassa paistaa jonkun verran se veden omistamisen maku vähän sama mikä tuossa yllämainitussakin esimerkissä oli. Ymmärrän kyllä rantatonttien ne suoja etäisyydet ja sen sellaset, ehkä ois pojat voinu asian hoitaa niinkin että yhellekkään osapuolelle ei ois jääny tulkinnanvaraa :roll:

User avatar
onnitus
Posts: 245
Joined: 16.6.2012 11:31:01
Location: Somero

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby onnitus » 5.2.2018 10:55:14


User avatar
H3zzu
Posts: 28
Joined: 10.3.2011 21:08:09
Location: Nokia

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby H3zzu » 11.3.2019 17:11:22

Minä kävin viime kesänä Nokian taulajärveä tarkastamassa kesäkuussa. Erään mökin rantalaiturilla oli vanha herra joka viittilöi luokseen. Ihmetteli, että mitä ihmettä järvellä oikein sammakkomies touhuaa kun välillä olin pinnassa ja välillä pinnan alla.
Kerrottuani touhustani herra ilmoitti mun olevan liian aikaisessa veden kirkkauden suhteen... kuukausi eteenpäin, niin alkaisi näkemäänkin. :-D
Kun luvasta tuli puhetta, herra tuumasi etten tarvi siihen mitään muuta lupaa kuin hänen lupansa.. ja parhaat syöntikokoiset savustamme. :)

Pyysi tyttärentyttären muovista timanttisormusta myös laiturin alta etsimään, mutta liekö uponnut jo humukseen tai kalan syömäksi kun ei näkynyt.... :(

Sillä kertaa vesi tosiaan oli aivan liian sameaa ja loppukesästä kun ehdin uudemman kerran, vesi oli niin lämmintä että näkyvyys oli jopa huonompi kuin ensimmäisellä kerralla.

T: Sammakko(mies) :lol:
Kauas on pitkä matka.

User avatar
Maza
Posts: 3025
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Re: Suolaus konfliktia Vaasassa

Postby Maza » 26.5.2019 12:45:31

Järvissä on aivan eri kulttuuri kuin merellä. Paitsi tietenkin Vaasa, joka on melkein kun olis järvessä. Järvi touhuissa todellakin kannattaa kuunnella mökkiläisiä. Järvillä tuntuu, että mökkiläiset omistavat järven.Olet heidän "maillaan". Merellä jotenkin kaikki tuntuvat ymmärtävät että meri on kaikkien yhteistä omaisuutta. Siellä suvaitaan paljon enemmän häröilyä.

Eli järviscenessä kannattaa kuunnella mummojen ja pappojen kiukkuisia monologeja.

T M


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 20 guests