Kauden 2020 alla yleisiä huomioita:

Keskustelua suomeksi. Kaikki rekisteröityneet käyttäjät voivat lisätä aiheita ja keskustella.

Moderator: Maza

User avatar
Maza
Posts: 3103
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Kauden 2020 alla yleisiä huomioita:

Postby Maza » 24.5.2020 15:03:14

Lajimme on hehittynyt valtavasti viime vuosina. Venekisat ovat tasoittaneet kilpailujen kärkeä. Maksimi kalamäärä per laji on myös tasoittanut kärkeä.
Kaikki erittäin onnistuneita muutoksia. Tämä on johtanut omalta puoleltani uudenlaiseen ajatteluun harppuunoita koskien.

Ennen uimisen-yleiskunnon merkitys oli täysin ylivoimainen. edeleenkin kovakuntoisimmat henkilöt ovat lähes aina kärjessä, mutta ei samalla prosentilla kuin ennen. Venekisat ovat myös muuttaneet kisoja merkittävästi siinä, että on mahdollista yhden kisan aikana kalastaa lähes kaikilla mahdollisilla tavoilla;'

Kaislikko huono näkyvyys
Kaislikko hyvä näkyvyys
Kampela pumppausta
Siika väijyä
Kolo kalastusta syvältä lampulla
Kaislikko ahventa
Väijy ahventa
Väijy nokkahaukea

Ennen venekisoja tämä ei ole ollut mahdollista.

Jokaisella eri kalastustyylille on omat jekkunsa, mutta etenkin omat harppuunat.

Itse en ole koskaan aiemmin varustautunut, näin monella erillaisella harppuunalle kauden kahteen ensimmäiseen venekilpailuun.

Olen nyt 20 vuotta käyttänyt samaa harppuunaa, aivan samaa mallia. Siitä johtuen olen varmasti Pohjoismaisten paras ampuja ( en kaislikossa ).
Käytän myös aina samoja nuolia ja kaikissa pyssyissä on samanlaiset kumit. Normaaleja vahvemmat mitä tulee kun ostaa pyssyn tehtaaalta, Nuolet ovat myös ostetu SF storesta erikseen. Kaikki mahdolliset liikkuvat osatekijät on siis poistettu, on vain henkilö, joka laukaisee harppuunan. Vain häntä voi syyttää. Anyway. Alla infoa, minkälaisilla harppuunoilla valmistauden kauteen.

2 kpl 60 cm harppuunoita.
Toinen yksi lippaisella nuolella toinen 3 piikillä.
Yksi lippainen on sorvia varten ja 3 piikki ahvenia varten kaislikossa. Olen huomannut, että vahvoilla kumeilla varustettuna 3 piikki menee helposti kaislojen läpi ja ahvenet jäävät siihen kiinni vahvan nahkansa ansiosta. Haaste tietenkin on jos eteen tulee iso hauki tai säykkä-lahna niin jos ei osu päähän ne repivät useimmiten itsensä kolmipiikistä.

3 kpl 75 cm harppuunoita
Yksi jossa nuoli joka tulee vain sentin ulos kärjestä ja siinä 3 piikkinen. Se on paras aseeni kaislikossa jos vaan on yhtään näkyvyyttä. 75 cm on voimaa ja sillä saa jo jonkin isommankin kalan pysymään kiinni. Mutta päätarkoitus, kaislikko ahvenet.
Yks 75 jossa lyhyt 100 cm nuoli. Erittäin nopea kääntymään kaislikossa ja ampumaan ahvenia parvesta sameassakin vedessä. Paras pyssy esim: Vaasassa.
Muistakaa, että 75 cm on uskomattoman paljon tarkempi kuin 60 cm pyssy, siksi suosin 75 cm pyssyä lyhyellä nuolella.
Yks 75 cm pyssy, jossa perus 115 cm nuoli. Hyvään näkyvyyteen kaislikon ulkopuolelle. Väijyn usein irto ahvenia ja uivia lahnoja tuulisteb kaislikoiden ulkopuolella. Kun ampuu noissa mestoissa 75 cm ja perus nuoli 115 cm on paras.

2 kpk 90 cm pyssyä, joissa molemmissa 130 cm nuolet. Siika väijyyn ja kirkkaisiin lahna mestoihin. Lahnoja kannattaa ampua aina 90 cm pysyllä jos on mahista. Osuma tarkuus aivan omaa luokkaansa,
1 kpl 90 cm pyssy, joss won 3 piikkinen kärki, joka tulee just ulos harppuunasta noin 120 cm kierteellä. Tämä on kauden 2020 erikoisuus. Se on nokkahauki pyssy. Olemme viime vuosina oppineet paljon nokkiksista, ne tulevat uteliaina kerran lähelle, jonka jälkeen poistuvat. Lähelle tuleminen ja liike, kalan kapeus tekevät niistä tosi vaikean ammuttavan normaali nuolella. En ole vielä kokeilleut mutta jos tietää, että nokkista on mestoilla niin 90 cm pysyllä kovat kumit ja kakkos lataukseen ja 3 piikkine. Uskon, että nokkikset pysvät siinä ja kala on niin vahva ja taipuisa, etteä ei varmasti mene poikki.

Venekisat siis mahdollistavat näin monen pyssyn mukaan ottamisen.

Asenne on tämän vuoden kisoissa, jokainen kala joka näkyy, OTETAAN!.

Vastaan mielellään mahdollisiin lisäkysymyksiin.

Tulevaisuuden Champ Huhtis, niin hänen suurin haasteensa on pyssyt ja kaikki edellä kirjoittamani asiat. Hänellä on mahdollisuus suutreen menestykseen. mutta ei sillä staililla, miten levällään hänen harppuunsa ovat. Tarkoitan seuraavia asioita; Kaikki eri merkkejä. Osassa kela osassa ei ( itse en käytä kelaa pohjoismaissa kuin yödyykillä ) eri paksusia kumeja, kaikissa eri nuolet. Hirvee sotku. Kun löydät hyvän harppuunan mallin pysy siinä. Sen on oltava osa sinun kättäsi, eikä mikään erillinen osa, joka on aina erillainen. Herätys HUHTIS!!!!

T Matti

User avatar
Elimuli
Posts: 36
Joined: 6.9.2013 11:54:40
Location: Turku

Re: Kauden 2020 alla yleisiä huomioita:

Postby Elimuli » 17.6.2020 11:39:32

Pyssyistä näyttää täällä olevan aika vähän juttua ylipäätään verrattuna ulkomaisiin foorumeihin. Johtuu varmaan siitä, että Suomessa ei valtavan pitkiä ampumamatkoja tai suurta lävistyskykyä tarvita. Vaikka kumiviritteinen harppuuna on suht yksinkertainen vehje, on siinä kuitenkin rungon pituuden ja kumien paksuuden lisäksi muitakin muuttujia. Jos kiinnostaa pyssyjen optimointi, niin kannattaa tsekata mitä ulkomaalaiset kollegat ovat testailleet. Youtuben puolelta löytyy esim. käyttäjä majdq8, joka on testaillut aika antaumuksella kaikennäköistä ja kehittänyt ratkaisuja ongelmiin.

Esim: https://www.youtube.com/watch?v=UBNw4PLqPfI

Tässä kaveri muistaakseni pieksee paljon hypetetyn roller-ratkaisun perinteisellä 2*14mm (primelinen small ID) kumilla. Rollerin ja perinteisen setupin vertailun sijaan mielenkiintoisempi asia suomalaiselle harppuunakalastajalle on mielestäni kuitenkin se, että modernin pikkupyssyn saa ampumaan viiteen metriin tarkasti ja lävistävästi. Käytännössä tarkoittaa sitä, että esim. 110cm keskinkertaisesti rakennetun pyssyn pystyy korvaamaan 85cm optimoidulla setupilla. Tuollainen mittaero alkaa parantamaan käsiteltävyyttä ja nopeiden tilanteiden handlattavuutta varmaan aika oleellisesti.

Disclaimerina vielä loppuun: en ole itse testaillut systemaattisesti erilaisia setuppeja, koska mahdollisuutta ei oikein ole. Aihe on kuitenkin sen verran kiinnostava, että tarkoituksena olis rakentaa oma uusi 85cm pyssy ampumaan tehokkaasti tuplasiimoituksen loppuun asti. Sit alkaa jo oikeesti tekosyyt loppua niiden hiton siikojen kanssa :-D Eiköhän pelimies kaiva kalat merestä vaikka grillitikulla.

-Samuli

User avatar
Maza
Posts: 3103
Joined: 4.11.2004 0:43:32
Location: Uusikaupunki, Finland

Re: Kauden 2020 alla yleisiä huomioita:

Postby Maza » 22.6.2020 10:21:17

Kiitos paljon hienosta viestistäsi.

Olet täysin oikeassa, että Suomessa pitää kiinnittää huomio mac 90 cm pysysyihin. Kääntö nopeus ja kääntösäde ovat äärimmäisen tärkeitä.
(0 cm teholla on varmasti potimi ratkaisu.

Hyvää duunia.

T Matti


Return to “Yleistä”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 13 guests